Az anyaság egy önfejlesztő folyamat

Az anyaság számtalan olyan kihívást rejt, amit előre senki sem láthat. Minden gyereknél más, az sem tud valójában felkészülni rá, akinek már van több gyereke, esetleg ezt tanulta – ezt tanusíthatom. 🙂

Az egész egy óriási kilépés a komfortzónánkból. Ugrás az ismeretlenbe. Szó szerint. Éppen ezért fejlődhetünk óriásit a kihívásai által.

Ami menet közben jön, azt meg kell oldanunk, hozzá kell szoknunk, bele kell jönnünk. Ha eddig ilyesmire egyáltalán nem voltunk képesek, akkor is.

Az anyaság igényli azt is, hogy folyamatosan tanuljunk, lépést tartsunk a gyermekünk aktuális igényeivel, fejlődésével.

Eleinte megtanulunk a babagondozáshoz szükséges ezernyi praktikus dolgot: pelenkázást, fürdetést, etetést, böfiztetést… és hozzászokunk rengeteg új érzéshez, amiket eddig sosem éreztünk.

Aztán ez az eleinte praktikus kör egyre bővül. Megtanulunk -sok minden más mellett – legalább egy lépéssel előre gondolkodni, előre látjuk, hogy ha a totyogónk bejön a szobába, ki fogja szúrni magának az asztalon a különleges vázát, és már elég ügyes, hogy megkaparintsa, ez pedig veszélyes. Elejét vesszük az ilyen helyzeteknek, már rááll a szemünk. Észre sem vesszük, mennyi ilyen képességünk alakul ki.

Én is akkor vettem észre, mikor egy gyermektelen barátnőm jött hozzánk vendégségbe, és automatikusan elkezdtem odébbrakni az asztalra letett dolgokat, hogy “ez itt nem lesz jó”. Aztán valamivel félbeszakítottak, és persze a gyerek pont azzal kezdte a tevékenységét. Már csak azt hallottam, ahogy a barátnőm csodálkozik, hogy honnan tudtam előre…

Mi, anyák folyamatosan figyeljük nevelésünk eredményét, észrevesszük a hibákat, levonjuk a tanulságot, megoldást keresünk, változtatunk, változunk, fejlődünk.

A megoldandó helyzetek gyakran elvisznek a képességeink, tűréshatárunk széléig, és még onnan is teszünk egy lépést kifelé. Így egyre erősödik az önismeretünk, idővel határozottabbá válunk, tudjuk, mit szeretnénk, megfogalmazódik az értékrendünk.

A kritikus helyzetek felszínre hozzák, felerősíthetik az önmagunkkal való problémáinkat és azokat a területeket, amelyek nem az erősségeink. Ilyenkor sokan találják szemben magukat a gyengeségeikkel, remek időszak ez saját magunk fejlesztésére, rendbehozására.

Ugyanis ilyenkor jó rálátást kapunk arra, min kéne dolgoznunk, és elég erős a motivációnk a gyerekeinkre tett hatásunk miatt. Az önfejlesztésünk az egész család hasznára válik.

Az, hogy hogyan vagyunk magunkkal, az nagyban kihat anyaságunkra, ha ebben erősödünk, fejlődünk, az is meg fog mutatkozni.

Szívesen segítek ebben, ha igényled, sok saját tapasztalatom is van ebben és gyakorlatokkal, eszközökkel is tudlak segíteni céljaid elérésében. Elérhetőségeimet ide kattintva találod.

Támogatóan, ítélkezésmentesen segítek Neked, ha hozzám fordulsz.

(kép forrása: pixabay)

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük