Öltözködős huzavona

Beköszöntött az ősz, a reggelek már igencsak csípősek. Ilyenkor időnként szembekerülhetünk csemetéink tiltakozásával, eddig olyan könnyű volt öltözni, hipp-hopp elindulni, most meg… “Nem akaroook vastag pulcsit venni! Nem akarooook kabátot venni!”

Ismerős a fenti jelenet Neked is?

Teljesen érthető, hogy megszokták a könnyű, kényelmes ruhákat, az egyszerű öltözést a gyerekeink és most hirtelen macerásnak, kényelmetlennek hathat a sok ruha. Vannak olyan darabok, például a zokni, a zárt cipő, amelyeket szorító érzés lehet viselni a nagy csupasz szabadság után.

Bölcsis, ovis korban pedig ilyenkor kezdődik a huzavona, az alkudozás, kérlelés. A gyerekek makacskodnak, ragaszkodnak az elképzeléseikhez, mi pedig igyekszünk mindenáron valahogy rájuk könyörögni a ruhákat. Kész is az egymásnak feszülés, ami könnyen valamelyik résztvevő kiborulásához vezethet. De az egészen biztos, hogy sok időt és energiát igényel így a készülődés.

Egy trükkös megoldási ötlet

Én az ilyen hirtelen hideg reggeleket úgy kezdem, hogy pizsamában kiküldöm a gyerekeimet a teraszra, döntsék el, milyen ruha szükséges. Többnyire döbbenten megállnak egy pillanatra a kitárt teraszajtóban, aztán gyorsan becsukják. 🙂

Majd bejelentik, hogy naaaagyon meleg ruha kell.

Mivel nem én mondom meg, leveszem róluk azt a terhet, hogy muszáj legyen nekik a velem ellenkezést játszani. Rájuk bízom, övék a felelősség, és ilyen témákban tudnak is élni vele. Nem akarnak fázni. (ovis korúak) A kislányom volt már, hogy elkeseredett, mert ő szoknyában akart menni, de ilyen hidegben fázni fog a lába. Ezeket a kívánságokat, ha lehet, segítek megoldani. Annyi egymásnak feszülős ügyünk van így is, hogy aminek csak lehet, elejét veszem.

Sokkal együttműködőbbek a gyerekek, ha a saját meggyőződésükből vagy elhatározásukból teszik, amit egyébként mi is kérnénk tőlük.
Érdemes keresni, vajon hogyan láthatják be, hogy az szükséges és hozhatják meg ők a döntést.

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg a barátaiddal, ismerőseiddel is, beszélgessetek egy jót róla!

Örülök, hogy velem tartottál néhány gondolat erejéig!
Szeretettel ajánlom Neked a többi blogbejegyzésemet is! Térj be máskor is, sok érdekes gondolattal, gyereknevelési ötlettel, észrevétellel, és elgondolkodtató, szórakoztató írással várlak!

Kattints ide és csatlakozz a Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az újdonságokról és eseményekről!

Szeretettel várlak a Tegyük könnyebbé az anyaságot című facebook csoportomban, ahol támogató és biztonságos légkörben, ítélkezés nélkül beszélgetünk ilyen és hasonló kérdésekről, illetve bármiről, ami a mindennapjainkban felmerül. Az anyaságról – tabuk nélkül.

Az írásaimban érintett témákkal kapcsolatos kihívásokkal szembesülsz az életedben? Örömmel segítek ha kérdéseid vannak, vagy támogatlak az elakadásaidból kivezető úton és a gyereknevelésben hiteles, ezáltal magabiztos önmagad megtalálásában.

Megosztanád velem a gondolataid? Szeretettel várom üzeneted!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük