Az ünnepek üzenete a gyerekeink számára

Az ünnepek által közvetített értékek, a szokások, leginkább az ilyenkor uralkodó hangulat és a családi körben megélt élmények miatt hagynak hosszútávú nyomot a gyerekeinkben. Hogy mit jelent nálunk egy születésnap, a karácsony, vagy egyáltalán milyen ünnepeket ünnepel a család, milyen szokások kötődnek ezekhez, milyen értékek jelennek meg…

Ami a legerősebben hat a gyerekünkre

Érnek bennünket külső hatások, ezek közt előfordulhat, hogy van, ami zavaró, de a lényeget a mi lelkiállapotunkon keresztül látja meg gyerekünk. Idegesek vagyunk, rohanunk, szorongunk, vagy éppen lelkesedünk, örömmel várjuk? Ahogyan mi vagyunk, az veszi őt is körül, abba vonódik be, olyan neki is az ünnep. Minél kisebb a gyerekünk, ez annál erőteljesebben hat rá.

Mit szeretnénk, mit jelentsen egy-egy ünnep? Mi legyen a fő érték, a fő üzenet?
Hát csináljuk mi otthon úgy, hogy az legyen a lényege, ami nekünk fontos! A gyerekünk
et ez fogja körülvenni, amit mi a lényegnek tartunk, amit mi magunk is megélünk ilyenkor. Rajtunk múlik az ünnep hangulata. Ez alatt pedig nem a dekorációra, az ételsorra és hasonló külsőségekre gondolok, hanem a lelki tartalmakra és az atmoszférára.

Hogy van ez nálatok?

Milyen nálatok a karácsony?
Hogyan jelennek meg benne a számodra fontos értékek?
Min változtatnál?

Anyaként tudsz változtatni,
kezedben van a lehetőség, ha valami nem tetszik az eddigi szokásokban. Idéntől csinálhatjátok úgy, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a számodra fontos értékek. Aztán az új rendszer is hagyománnyá válik hamar.

Örömmel segítek ha anyaként az életed bármelyik területén változtatnál, de még nem látod, hogyan, merre. Egyéni konzultáció alkalmával segítek abban, hogy rátalálj a nálatok működő megoldásokra a családi életben és a gyereknevelésben.

A mindennapok könnyebbé tételéhez:

Ha gyakran érzed eszköztelennek magad a kisgyereked ellenkezésével szemben, szeretettel ajánlom az Együttműködőbb gyermek sorozatot.

Szeretettel várlak a facebook csoportomba, ahol támogató közegben beszélgetünk, mi, anyák, egymás közt a minket foglalkoztató mindennapi kérdésekről. Megélhetjük, hogy a problémáinkkal, kétségeinkkel, örömeinkkel nem vagyunk egyedül, együtt ötletelhetünk és erősíthetjük egymást. Gyere beszélgess velünk Te is!

Örömteli készülődést és békés, boldog ünnepeket kívánok!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük